Blog

Een assistent controller, wat houdt dat in?

Als je als student nog aan het oriënteren bent voor wat er bij je past en je bent een functie tegen gekomen met de titel assistent controller, Als je je dan afvraagt wat deze functie dan precies inhoudt moet je op zoek gaan naar meer informatie. In deze blog kan je meer lezen over de functie van assistent controller. Onderwerpen als wat is een assistent controller en wat houdt deze functie dan precies in zullen onder andere aan bod gaan komen.

Wat is een Assistent Controller?

Een Assistent controller Assisteert de financieel manager van een bedrijf. In functie ben je misschien een assistent, maar dat maakt je werkzaamheden niet minder belangrijk. Je bent een ondersteuning voor de controller en het management van het bedrijf waar je voor werkt.

Door de administratieve en controlerende werkzaamheden die jij uitvoert, ben je van grote waarde bij het uitzetten van de financiële koers van een bedrijf. Mensen met verstand van zaken op het gebied van finance zijn altijd heel hard nodig.

Wat houdt deze functie precies in?

Wanneer je een assistent controller bent hou je je vooral bezig met financiële vraagstukken. Je houdt je bezig met financiële data, de cijfers van een organisatie en alle informatie die betrekking hebben op deze cijfers.

Deze informatie moet zorgvuldig verwerkt worden. De dingen die je doet stem je altijd af met de controller. Naast de controller werk je ook samen met heel veel andere collega’s, klanten of leveranciers. Als assistent controller kan jij iedereen alles vertellen dat te maken heeft met jouw werkzaamheden. Je betrokkenheid moet dan ook enorm zijn.

Wat zijn de taken van een assistent controller?

De functie van assistent controller kent verschillende taken. Als je deze taken allemaal op een rij zet kom je op de volgende taken uit:

·        Het maken van financiële maandrapportages

·        Het opstellen van de jaarverslagen

·        Het opstellen van de Kpi’s en het opmerken van afwijkingen in de Kpi’s

·        Het boeken van de kas- en bankafschriften

·        De financiële planning maken

·        Begrotingsvoorstellen beoordelen en zorgen dat ze volgens de richtlijnen worden uitgevoerd

·        Ad-hocwerkzaamheden in opdracht van de controller uitvoeren

·        Het maken van financiële analyses

·        Het controleren van de aangeleverde data op correctheid

·        Het boeken van ingekomen facturen

·        Helpen met het opstellen van budgetten

·        Het houden van toezicht op de planning en control cycle

·        Het doorzetten of beantwoorden van vragen vanuit de klanten

Welke competenties heeft een assistent controller nodig?

Doordat je als assistent controller best veel verantwoordelijkheid draagt en de dingen die je doet onmisbaar en onmeetbaar zijn voor een bedrijf zijn er toch wel bepaalde competenties waar je aan moet voldoen. Hierbij worden de volgende competenties vaak gevraagd:

·        Verantwoordelijkheid

·        Stressbestendigheid

·        Nauwkeurigheid

De werkdag van een assistent controller

Een assistent controller begint zijn of haar dag met een overleg met de controller. Daarna ga je de rapportages voorbereiden die de controller nodig heeft voor een meeting met de directie. Na de lunch is het dan tijd om de facturen en kas- en bankafschriften te gaan boeken.

In de tussentijd handel je inkomende e-mails en telefoontjes af en help je collega’s wanneer zijn een vraag aan je hebben op financieel vlak.

Over auteur

Vanaf december 2015 ben ik als zelfstandige begonnen onder de naam Increasy en verzorg ik linkbuilding voor zowel eigen klanten als white-label voor verschillende marketingbedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: