Blog

Wat houdt de debiteurenadministratie precies in?

Als bedrijf spreekt het voor zich dat je verschillende verplichtingen voor de kiezen krijgt waar je rekening mee dient te houden. Voor heel wat van deze verplichtingen geldt dat ze betrekking hebben op de administratie die door jou als bedrijf moet worden gevoerd. In het bijzonder voor de zogenaamde debiteurenadministratie geldt dat er dan wel geen wettelijke verplichtingen voor mogen gelden, toch is ze wel degelijk ontzettend belangrijk. Het voeren van een correcte administratie zorgt er namelijk voor dat je onder meer betalingsachterstanden vlot kan aanpakken. Dit is nodig om een optimale cashflow te allen tijde te kunnen garanderen. Benieuwd om hier meer over te weten te komen? Dan dien je zeker en vast verder te blijven lezen! 

Uit welke onderdelen bestaat zo’n administratie?

Laat ons om te beginnen eerst even kijken uit welke verschillende onderdelen zo’n debiteurenadministratie nu precies bestaat. In eerste instantie is het uiteraard van belang om een soort van klantenbestand aan te leggen. Vervolgens kan je op basis van dat klantenbestand verschillende documenten toe gaan voegen. Het gaat hierbij dan in eerste instantie om bijvoorbeeld de offertes die je hebt gemaakt, maar veel belangrijker zijn natuurlijk de facturen. 

Voor elk bedrijf geldt dat zij voor de diensten die zijn geleverd of de producten die werden verkocht een bepaalde factuur gaan uitschrijven. Deze facturen maken een cruciaal onderdeel uit van de zogenaamde debiteurenadministratie. Op basis van deze documenten is het bijvoorbeeld duidelijk wat de verschuldigde bedragen zijn van je klanten aan jouw bedrijf. Daarnaast wordt op deze manier ook altijd duidelijk welke klanten nog vervallen facturen hebben open staan bij jouw onderneming. 

Wie is er verantwoordelijk voor de debiteurenadministratie?

Voor elke onderneming geldt dat hij of zij eigenlijk genoodzaakt is om een debiteurenadministratie bij te houden. Dat is eigenlijk ook noodzakelijk, want hoe kan je anders de evolutie van de betalingen van je klanten opvolgen? Voor heel wat bedrijven geldt echter dat ze van mening zijn dat ze zelf over onvoldoende tijd en mogelijkheden beschikken om deze administratie te kunnen voeren. Omwille van deze reden gaan ze deze dan vervolgens maar uitbesteden aan een derde partij. Dit is zeker mogelijk.

Het uitbesteden van je debiteurenadministratie kan er in de praktijk voor zorgen dat je er zelf heel wat minder en tijd moeite in dient te investeren. Bovendien is een bijkomend voordeel terug te vinden in het feit dat je kan rekenen op de expertise van mensen die eigenlijk niets anders doen. Wil je er dus met andere woorden zeker van zijn dat deze administratie op een echt optimale wijze voor je wordt geregeld terwijl je daar zelf zo goed als geen omkijken naar hebt? Dan is het zeker de moeite waard om ervoor te kiezen om je debiteurenadministratie te gaan uitbesteden.

Debiteurenadministratie van niet te onderschatten belang voor je bedrijf

Zoals al verschillende keren benadrukt hier op deze pagina is het van ontzettend groot belang om er rekening mee te houden dat de debiteurenadministratie van cruciaal belang is voor jouw onderneming. Heel wat bedrijven besteden hier eigenlijk veel te weinig tijd aan waardoor ze er op een zeker ogenblik achter komen dat er echt gigantische bedragen open staan. Geldt dat ook voor jou? Dan is dat zeker een teken aan de wand dat er (veel) meer aandacht dient te worden besteed aan het regelen en vooral ook aan het opvolgen van jouw debiteurenadministratie.

Mis je na het lezen van dit artikel nog belangrijke informatie? Vraag het dan aan de specialisten van Notify.

Over auteur

Vanaf december 2015 ben ik als zelfstandige begonnen onder de naam Increasy en verzorg ik linkbuilding voor zowel eigen klanten als white-label voor verschillende marketingbedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: